Ένα κείμενο με πνεύμα

  photo: Menelaos Myrillas / SOOC 7 εβδομάδες πέρασαν μετά το Πάσχα -όχι απαραίτητα μέσα στην πνευματικότητα- και βρεθήκαμε σ’ ένα (άγιο) τριήμερο. Τι έχει ειπωθεί, ανά τους αιώνες, περί πνεύματος;
Αρχικά, περί Αγίου Πνεύματος έχουν μιλήσει οι θρησκείες που βασίζονται στην Αγία Γραφή, για να αποδώσουν τη θεία δύναμη που βρίσκεται σε ενέργεια ή το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Κάπου εκεί, υπήρξε Σχίσμα μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας. Οι μεν και οι δε ισχυρίζονται ότι το Άγιο Πνεύμα είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Κατά τους Ορθόδοξους, όμως, «εκπορεύεται» από τον Πατέρα, ενώ οι Καθολικοί θέτουν στο (αγιασμένο) κάδρο και τον Υιό. Με μια λέξη αποδίδεται “filioque” – στα λατινικά η απόδοση είναι «και εκ του Υιού».

Ποιοι άλλοι, όμως, έχουν τοποθετηθεί γενικά περί πνεύματος - κι όχι, αναγκαστικά, αγίου; Απόψεις αντικρουόμενες, για να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις.
«Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος» - Albert Camus, Γάλλος συγγραφέας (Νόμπελ, 1957)
«Μέσα στα μάτια υπάρχει και πνεύμα και ψυχή και σώμα» - Joseph Joubert, Γάλλος γνωμικογράφος
«Η μοναξιά είναι για το πνεύμα ό,τι η δίαιτα για το σώμα» - Φρήντριχ Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος
«Θα ήθελα να είχα αρκετό πνεύμα για να εφεύρω το μουστάκι του Χίτλερ, το πηγούνι του Μουσολίνι, το κασκέτο του Φράνκο και το χαμόγελο του Χρουστσόφ» - Ευγένιος Ιονέσκο, θεατρικός συγγραφέας – γνωστός για το «παράλογό» του
«Η πρώτη ένδειξη πνευματικότητας είναι η απλότητα της έκφρασης» - Πούσκιν, Ρώσος ποιητής
«Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής» - Κατά Μάρκον (Αποδίδεται στον Χριστό - το είπε στους μαθητές του, όταν τους βρήκε να ροχαλίζουν)
«Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται» - Βολταίρος, Γάλλος φιλόσοφος-συγγραφέας
«Το πνεύμα ψάχνει και είναι η καρδιά που βρίσκει» - Γεωργία Σάνδη, Γαλλίδα συγγραφέας
«Οι γυναίκες χωρίς αντρική παρέα χάνουν τη λάμψη τους, ενώ οι άντρες χωρίς γυναικεία συντροφιά χάνουν το πνεύμα τους» - Άντον Τσέχωφ, Ρώσος συγγραφέας
«Μια βιβλιοθήκη κατοικείται από πνεύματα που βγαίνουν από τις σελίδες τη νύχτα» - Isabel Allende, Χιλιανή συγγραφέας
«Θα σε προκαλούσα σε πνευματική μονομαχία, αλλά βλέπω ότι είσαι άοπλος» - Γουίλιαμ Σαίξπηρ, Άγγλος συγγραφέας
«Μπορεί κανείς να προσποιηθεί ότι έχει καρδιά, όχι ότι έχει πνεύμα» - Paul Morand, Γάλλος συγγραφέας (αλλά και Διπλωμάτης)
«Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό: Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει» - Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
Μιλώντας για σώματα, το εν λόγω τριήμερο στη χώρα μας αποτελεί ευκαιρία για βόλτες στας εξοχάς, μέσα στην καλή χαρά του (Αγίου) (οινο)πνεύματος. «Πνεύμα και ηθική!», που έλεγε κι ο Βασίλης Αυλωνίτης στην «Ωραία των Αθηνών». Αλλά υπάρχει (αγία) υποσχετική μέσω του, κατά Ματθαίον, Ευαγγελίου: «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι ότι αυτών εστί η βασιλεία των ουρανών».
Επίσης, θα υπάρχει κι η αιώνια... «παρηγοριά» που μας είχε αφήσει παρακαταθήκη ο Will Durant, ένας Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος: «Όλα τα πεπολιτισμένα έθνη, εις ό,τι αφορά τη δραστηριότητα τού πνεύματος, είναι αποικίαι της Ελλάδος».

Διαβάστε περισσότερα

 Σπύρος Σεραφείμ
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών-http://www.protagon.gr

1 σχόλιο:

 1. " Οτιδηποτε κανουμε και δεν προκαλειται κακο
  δεν αποκλειεται , εκτος του οτι αυτο, ειναι καλο !
  να ειναι και πνευματικο !
  και δεν εχει καμια σημασια ,
  εαν το γνωριζουμε εμεις , αυτο
  η' δεν το γνωριζουμε εμεις , αυτο "

  Δεν απκκλειετ  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ολα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.