Χρήστος Κολοβός: Επικίνδυνος ο δρόμος Παπαδάτου-Κωνωπίνα-Κατούνα..                                                                                                     

Φυτείες 19 Μαϊου 2015

Αίτηση - Καταγγελία
(Υποβληθείσα με ηλεκτρονικό τρόπο)
ΠΡΟΣ: Δήμο Ξηρομέρου (κ. Δήμαρχο)
Χρήστος Κολοβός
Ταξίαρχος ε.α Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ξηρομέρου
ΚΟΙΝ: - Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλνίας Κα Σταρακά Χ.
- Δνση Τεχνικών Έργων/ ΠΕ Αιτωλ/νίας
- Δήμος Ακτίου Βόνιτσας
- Αντιδ/χο Ξηρομέρου κ Λαϊνά Κ. 

ΘΕΜΑ: Επικινδυνότητα Επαρχιακής Οδού Παπαδάτος- Κωνωπίνα- Κατούνα.

1. Κύριε Δήμαρχε σας γνωρίζω τα παρακάτω:
α. Η επαρχιακή οδός του θέματος, κατά τον εν τρίτον βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου μας και η υπόλοιπη εντός των ορίων του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας.
β. Προ δεκάδων ετών έχει επιστρωθεί με ασφαλτικό τάπητα και από τότε δεν έχει γίνει καμία συντήρηση-διαμόρφωση τόσο του πεπαλαιωμένου και κατεστραμμένου πλέον τάπητα, όσο και των πρανών - χαντακιών εντός των τότε απαλλοτριωμένων εκτάσεων. 
γ. Είναι η μία από τις δύο κύριες επαρχιακές οδούς που εκσπώνται από τις Φυτείες (προς Κατούνα και Αστακό - Μύτικα). Διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης όπως λεωφορεία ΚΤΕΛ, ΙΧ οχήματα, γεωργικοί ελκυστήρες, φορτηγά πάσης φύσεως.
δ. Την ευθύνη βατότητας, συντηρήσεως και καλής - ασφαλούς λειτουργίας την έχει η ΠΕ Αιτωλνίας.
ε. Πέρυσι και πρόπερσι η Δημοτική Ενότητα Φυτειών, σε συνεννόηση με τη Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος, με τις ελάχιστες δυνάμεις τους και εθελοντική εργασία, επισκεύασαν δεκάδες και τεράστιες επικίνδυνες λακκούβες στου τομείς τους. Σήμερα έχουν δημιουργηθεί άλλες τόσες και λογικό είναι διότι ο τάπητας είναι αποσαθρωμένος καθ’ ολοκλήρου.
στ. Υπάρχουν όμως δύο άλλα σοβαρότερα ζητήματα πέραν των λακκουβών. 
(1). Μέσα στη Παπαδάτο και προς την έξοδο προς Κατούνα, υπάρχει στροφή που είναι άκρως επικίνδυνη για τα Λεωφορεία και βαριά και μεγάλου μήκους οχήματα. Η στροφή στηρίζεται στο εξωτερικό πρανές σε πεπαλαιωμένη ξηρολιθιά, η οποία έχει αποσυντεθεί από τις ρίζες παρακείμενης συκιάς και έχει καταρρεύσει κατά πολύ μήκος, αλλά και έχει δημιουργηθεί υποσκαφή και κενό κάτω από τον ασφαλτικό τάπητα στην άκρη της στροφής που ουσιαστικά κρέμεται στο κενό. Εάν ένα όχημα μεγάλο πχ λεωφορείο πάρει στροφή πιο ανοικτά λόγω πχ κάποιου άλλου διασταυρούμενου οχήματος, ο ασφαλτικός τάπητας θα υποχωρήσει με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς πρόκλησης δυστυχήματος. Απαιτείται η ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ. 
(2). Περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από την Παπαδάτο, πρός τη Κατούνα, το αριστερό κατά την κίνηση φυσικό πρανές της οδού, έχει καταστραφεί καθώς επίσης και ο ασφαλτοτάπητας και το ωφέλιμο πλάτος της οδού επαρκεί μόνο για ένα όχημα. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και εδώ από πλευράς επικινδυνότητας και ασφαλούς διέλευσης οχημάτων. Εάν από τυχόν διερχόμενο όχημα αναγκαστεί ο οδηγός πχ ενός λεωφορείου να κινηθεί στο αριστερό άκρον της οδού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποχωρήσει ο τάπητας λόγω του βάρους. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΥΣ ΟΔΟΥ.
2. Προτεινόμενες άμεσες ενέργειες:
α. Τοποθέτηση πινακίδων και σημάνσεων ενημέρωσης και επικινδυνότητας.
β. Γνωστοποίηση του θέματος από τον Δήμο μας στη ΠΕ/Αιτωλ/νίας.
γ. Επίσκεψη κλιμακίου τεχνικών της ΠΕ στη περιοχή (Προσφέρομαι εθελοντικά για κάθε υποβοήθεια).
δ. Σύνταξη μικρών τεχνοοικονομικών εκθέσεων επίλυσης των δύο σοβαρών αυτών προβλημάτων και άμεση αποκατάσταση με έκτακτα κονδύλια ή αναμορφώσεις προύπολογισμού.
ε. Ένταξη από τη Περιφέρεια της επαρχιακής οδού Παπαδάτος- Κωνωπίνα Κατούνα, σε πρόγραμμα μερικής επισκευής κατεστραμμένου ασφαλτοτάπητα (Συνεργασία των δύο Δήμων και ΠΕ Αιτωλ/νίας).
3. Θέτω υπόψιν σας με την ευκαιρία αυτή, (το έχω αναφέρει πολλές φορές και το δημοτικό συμβούλιο), ότι είναι αναγκαίο να επιμείνουμε και να επανέλθουμε να συνεχισθούν οι παγωμένες από τη Περιφέρεια και από πενταετίας διαδικασίες για ολοκλήρωση των μελετών ανακατασκευής –επισκευής των κύριων οδών ΦΥΤΕΙΕΣ - ΑΣΤΑΚΟΣ - ΜΥΤΙΚΑΣ και ΦΥΤΕΙΕΣ - ΚΑΤΟΥΝΑ -ΜΥΤΙΚΑΣ διότι και εκεί έχουμε σωρεία προβλημάτων καθώς και στους συνδετήριους δρόμους μεταξύ των χωριών του Δήμου μας. Επιπλέον να πιέσουμε να δημοπρατηθεί η κακώς μη δημοπρατηθείσα μέχρι τώρα από την Περιφέρεια ώριμη και έτοιμη μελέτη της οδού μήκους 4,2 χλμ από κόμβο Λιγοβιτσίου (στο δρόμο που κατασκευάζεται σήμερα) προς ΦΥΤΕΙΕΣ - ΠΑΠΑΔΑΤΟ. 
4. Συνημμένα παραθέτω και φωτογραφίες για τα παραπάνω. (Δύο εκ των φωτογραφιών είναι από τον δρόμο Παπαδάτος - Αγ Στέφανος, όπου απαιτείται η τοποθέτηση στηθαίων. Είναι οι φωτογραφίες με πέτρες τοποθετημένες στη σειρά).
5. Παρακαλώ και είμαι σίγουρος κύριε Δήμαρχε, ότι θα ενσκύψετε με την απαιτούμενη προσοχή σε όσα αναφέρω και θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες και συνεννοήσεις με την ΠΕ Αιτωλ/νίας και Δήμο Ακτίου Βόνιτσας. (Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας δύναται να προβεί σε αντίστοιχες αναγνωρίσεις εντός των ορίων του που υπάρχουν και εκεί ανάλογα προβλήματα και δια Κωνωπίνας και περιφερειακά αυτής μέχρι τη διασταύρωση Κατούνας- Άγριλος.
6. Η κυρία Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Αιτωλ/νίας, στην οποία κοινοποιείται η παρούσα αίτηση, παρακαλείται για τις ενέργειές της προς τη Δνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ και όπου αλλού απαιτείται. 

Τ.Υ 
Κολοβός Χρήστος
Ταξίαρχος ε.α Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Ξηρομέρου
 
 
                                                                                                         

0 σχόλια:

Ολα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.