Στο payroll του ΕΤΕΡΠΣ και σύλλογος στην Κανδήλα...!!

 

20.000 ευρώ έλαβε ως επιχορήγηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Καθημερινή» ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κανδηλιωτών Αιτωλοακαρνανίας «Ενωση Κανδηλιωτών» από το Εθνικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

Το αποκαλούμενο «αμαρτωλό ταμείο» –για όποιον θυμάται, ΕΤΕΡΠΣ το όνομά του– που επί 43 χρόνια λειτουργούσε ως χρηματοδοτική δεξαμενή κάθε είδους πολιτικών ρουσφετιών (συνήθως του εκάστοτε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ) έκλεισε τον προηγούμενο μήνα τις τελευταίες του χρηματοδοτικές εκκρεμότητες και έτσι πέρασε πλέον στην Ιστορία. Έκθεση ορκωτών λογιστών, που είχε διενεργηθεί στο πλαίσιο αντικατάστασης του ΕΤΕΡΠΣ από το «Πράσινο Ταμείο», την οποία φέρνει σήμερα στο φως η «Κ», αποκαλύπτει τον εξωφρενικό τρόπο διαχείρισης ενός κρατικού ταμείου την προηγούμενη δεκαετία. Ανάμεσα στους «ευεργετηθέντες», τοπικοί σύλλογοι, ναοί, δήμοι και κάθε είδους οργανώσεις.

Το Εθνικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) ιδρύθηκε το 1972 και ήταν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που υπαγόταν στο υπουργείο Δημοσίων Εργων (αργότερα ΥΠΕΧΩΔΕ). Στο ΕΤΕΡΠΣ κατέληγε μια σειρά από τέλη και πρόστιμα. Σύμφωνα με τον ιδρυτική του πράξη, σκοπός του ήταν η χρηματοδότηση της εφαρμογής πολεοδομικών σχεδίων και η επιδότηση ΟΤΑ «δι’ εκτέλεσιν έργων σχετιζομένων με την εφαρμογή των εν λόγω σχεδίων».
Στην πορεία, όμως, το ΕΤΕΡΠΣ δεν χρηματοδοτούσε μόνο πολεοδομικές μελέτες, αλλά οτιδήποτε μπορούσε να φέρει την ετικέτα «περιβάλλον» και βέβαια κάθε είδους ρουσφέτια. Η έκθεση εταιρείας ορκωτών λογιστών, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής της τότε υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, αποκαλύπτει ένα μικρό μέρος (τους πιο πρόσφατους) των αποδεκτών. Σύμφωνα με την έκθεση, το ΕΤΕΡΠΣ «κληροδότησε» το 2011 στο «Πράσινο Ταμείο» 332 «ενεργές» υπουργικές αποφάσεις (για τις οποίες, δηλαδή, είχαν διενεργηθεί πληρωμές μέχρι τον Απρίλιο του 2011), προϋπολογισμού 42,7 εκατ. ευρώ και ακόμη 29 «ανενεργές» αποφάσεις, προϋπολογισμού 29,5 εκατ. ευρώ.
πηγή : Καθημερινή
 http://www.agrinioculture.gr

0 σχόλια:

Ολα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.