Μύτικας: Με επιτυχία η Ημερίδα για την τουριστική αξιοποίηση της Αλυζίας.Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Συλλόγου Γυναικών Μύτικα την Κυριακή το απόγευμα που είχε θέμα τον «Σχεδιασμός και αξιοποίηση δράσεων – Τουριστική αξιοποίηση Αλυζίας». Η κακοκαιρία που έπληξε τον Μύτικα λίγη ώρα μετά την έναρξη της ημερίδας δεν ήταν ικανή να κάμψει τη διάθεση τόσο των διοργανωτών όσο των ομιλητών αλλά και των παρευρισκόμενων που παρακολούθησαν που πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα ειπώθηκαν.
Την ημερίδα άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μύτικα κ. Γεωργία Ταμπάκη η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων «Πιστεύουμε ότι το σημερινό θέμα, μας αφορά όλους γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μέλλον της πανέμορφης περιοχής μας. Η τουριστική ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για τον τόπο μας και είμαστε εδώ σήμερα να συζητήσουμε και να δούμε πως αυτή θα γίνει πράξη. Η περιοχή μας στο νέο χωροταξικό του Τουρισμού, εντάσσεται στις υπό ανάπτυξη περιοχές και γνώμη μας είναι ότι διαθέτει κυρίως εξαιρετικές προοπτικές στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει και την ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού». 


Εισηγητές στην ημερίδα οι οποίοι έδωσαν πολλά στοιχεία για την τουριστική ανάπτυξη και τον τρόπο που αυτή μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην προβολή της περιοχής μέσω διαδικτύου, ο Μιχάλης Κυριακίδης Υπεύθυνος έργων ΣΕΤΕ που ανέλυσε με επιστημονικό τρόπο τα στοιχεία που δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής λόγω έλλειψης υποδομών, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Καρπέτα αλλά και τον έτερο αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Λύτρα όμως προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και τέλος τον  Παναγιώτη Τσιχριτζή πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Επιμελητηρίου για την τουριστική ανάπτυξη του νομού καλώντας παράλληλα τους φορείς και τους επαγγελματίες της περιοχής να κινητοποιηθούν και ενημερώνονται από τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, όπως έκαναν κι άλλες περιοχές του νομού και σήμερα δέχονται τουρίστες όλο το χρόνο και ιδιαιτέρως τους θερινούς μήνες.

Αρκετοί ήταν οι τοπικοί φορείς που τοποθετήθηκαν και παρενέβησαν στην συζήτηση που ακολούθησε με αρκετούς να βάλουν κατά του δημάρχου για την απουσία του. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις που ανέβηκαν οι τόνοι και υπήρξαν από κάποιους καταγγελίες για την αδιαφορία της δημοτικής αρχής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.
Στις παρεμβάσεις όμως τόσο ο κ. Λύτρας όσο και ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Βασίλης Μουρκούσης έριξαν τις ευθύνες και σε συμπεριφορές πολιτών που αμαυρώνουν την εικόνα του Μυτικά αφού όπως υποστήριξαν θα πρέπει πρώτα να δουν τα του οίκου τους π.χ. καθαριότητα και άδειασμα βόθρων ώστε η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή τους να μην είναι εικονική…
Πέραν αυτών τοποθετήθηκαν και οι  Αντιδήμαρχος Αλυζίας κ. Πάνος Γκόλιας, ο Δ/ντης του Λυκείου Μύτικα κ. Νίκος Πολίτης, ο επιχειρηματίας - επενδυτής κ. Κώστας Αυδήςο δημοτικός σύμβουλος κ. Λευτέρης Μάντζαρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Μύτικα κ. Ευστάθιος Τσαμπιέρης και πολίτες του Μύτικα.
Οι προσπάθειες του Συλλόγου Γυναικών για την υλοποίηση της ημερίδας είναι άξιες συγχαρητηρίων. Από την πρώτη στιγμή οι γυναίκες έδωσαν δυναμικό παρόν και έδειξαν ότι δεν πτοούνται ακόμη κι όταν η κακοκαιρία χτύπησε τον Μύτικα.
Η ημερίδα στέφθηκε με επιτυχία και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από το Σύλλογο Γυναικών Μύτικα.
Ως συντονίστρια της ημερίδας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σύλλογο Γυναικών Μύτικα για την τιμή που μου έκαναν να συντονίσω μια τόσο σημαντική για τον τόπο ημερίδα, όπως και το ξενοδοχείο Ostrellaκαι το εστιατόριο ΦΑΡΟΣ για την φιλοξενία.


Η εισήγηση της προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Μύτικα Γεωργίας Ταμπάκη
«Αγαπητοί συμπολίτες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας, κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Μύτικα, σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε όλους σας για την ανταπόκριση και την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση με θέμα: «Σχεδιασμός και αξιοποίηση δράσεων – Τουριστική αξιοποίηση Αλυζίας». 
Πιστεύουμε ότι το σημερινό θέμα, μας αφορά όλους γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μέλλον της πανέμορφης περιοχής μας. Η τουριστική ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για τον τόπο μας και είμαστε εδώ σήμερα να συζητήσουμε και να δούμε πως αυτή θα γίνει πράξη. 
Η περιοχή μας στο νέο χωροταξικό του Τουρισμού, εντάσσεται στις υπό ανάπτυξη περιοχές και γνώμη μας είναι ότι διαθέτει κυρίως εξαιρετικές προοπτικές στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει και την ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού. 
Πρόκειται για μία πανέμορφη περιοχή, ενιαία τουριστικά με τα μοναδικά σε ομορφιά νησιά του Ιονίου, Κάλαμου και Καστού Λευκάδας που γειτνιάζουν με τον Μύτικα και την Αλυζία, που όμως στερείται βασικών υποδομών για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το ότι εδώ και πολλά χρόνια είναι πόλος έλξης χιλιάδων ιστιοπλοϊκών σκαφών. Σας πληροφορούμε ότι σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της μαρίνας Λευκάδας, το έτος 2011 στην ευρύτερη περιοχή το Καλοκαίρι του 2011, κινήθηκαν 4.800 ιστιοπλοϊκά σκάφη με αφετηρία τη μαρίνα Λευκάδας. 
Το κύριο πρόβλημα της περιοχής είναι η έλλειψη κατάλληλων υποδομών και εδώ τρεις παράγοντες εμπλέκονται και πρέπει συντονισμένα να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Το κεντρικό κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και η ιδιωτική πρωτοβουλία - επιχειρηματικότητα. 
Πιστεύουμε ότι από τους τρεις παραπάνω παράγοντες, αυτός που κινείται πιο έντονα και προσπαθεί να σπρώξει τα πράγματα είναι ο τρίτος, η ιδιωτική πρωτοβουλία - επιχειρηματικότητα. 
Βιολογικός Αλυζίας, υπάρχον λιμάνι Μύτικα και τουριστικό αγκυροβόλιο Μύτικα, αντιμετώπιση θεμάτων συγκρούσεων χρήσης γης και εθνικών χωροταξικών σχεδίων μεταξύ τους, αλλά και με τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια, επέκταση σχεδίου πόλης Μύτικα, σύνδεση με Ιόνια Οδό με συνέχιση του οδικού έργου Κουβαράς – Φυτείες – Μπαμπίνη προς Αετό – Αρχοντοχώρι – κάμπο Αλυζίας, αξιοποίηση ανατολικής παραλίας 3,5 χιλιομέτρων Μύτικα – Αρχοντοχωρίου, αποπεράτωση νέου κτιρίου Κ.Υ. Μύτικα, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αλυζίας κ.α. είναι μερικές από τις βασικές υποδομές που πρέπει να δούμε τα επόμενα χρόνια να δρομολογούνται και να υλοποιούνται. 
Δεν θα σας κουράσω λέγοντας περισσότερα. Θα δώσω ευθύς αμέσως το λόγο στην δημοσιογράφο κυρία Δήμητρα Λαοπόδη, που θα συντονίσει την αποψινή μας εκδήλωση και στους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας. Σας ευχαριστώ και πάλι πολύ για την παρουσία σας και ας αρχίσουμε…. Κυρία Λαοπόδη έχετε τον λόγο».

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: http://agrinionet.gr
 


0 σχόλια:

Ολα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.