Ενημέρωση για το πρώτο μήνα εφαρμογής του προγράμματος Στήριξης Υπερηλίκων και Ευπαθών Ομάδων στην Δ.Ε Αλυζίας.

  • στις Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2017 -
  • 0 σχόλια


Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ξηρομέρου υλοποιεί, από τις αρχές του Ιουλίου, το Πρόγραμμα Στήριξης Υπερηλίκων και Ευπαθών Ομάδων στην Δημοτική Ενότητα της Αλυζίας. Αφορά κυρίως άτομα Τρίτης Ηλικίας και Ευπαθείς Ομάδες με δυσκολίες στην αυτουπηρέτηση, προβλήματα υγείας καθώς και Άτομα με Ειδικά Προβλήματα.
Ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι τόσο κοινωνικός (παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης στον ηλικιωμένο και στο υπάρχον οικογενειακό του περιβάλλον) όσο και νοσηλευτικός (παροχή νοσηλευτικής φροντίδας, μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, ζαχάρου και χοληστερίνης). Για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος, το προσωπικό αποτελείται από κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια και ανά διαστήματα οικογενειακή βοηθό.
Αισίως, το πρόγραμμα μας,  έκλεισε τον πρώτο μήνα εφαρμογής του, εξυπηρετώντας 77 ωφελούμενους που επιθυμούν την απολαβή των υπηρεσιών που παρέχουμε.  Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την μέχρι τώρα πορεία μας, καθώς η θέρμη και η επιθυμία με την οποία μας υποδέχτηκαν αποτελεί για μας σπουδαίο κίνητρο να συνεχίζουμε την προσφορά μας.

Η γήρανση είναι μια φυσιολογική πορεία αλλαγών στην ζωή ενός ανθρώπου που είναι συνάρτηση της παρέλευσης του χρόνου και οι οποίες εκδηλώνονται τόσο σε βιολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εμφάνισης, συμπεριφοράς, εμπειρίας και κοινωνικών ρόλων. Οι ηλικιωμένοι έρχονται αντιμέτωποι με αλλαγές στην εμφάνιση, την κινητικότητα, προβλήματα στο καρδιαγγειακό, αναπνευστικό και εκκριτικό σύστημα, μειώνεται η οξύτητα των αισθητηρίων οργάνων κάτι που προκαλεί προβλήματα όρασης, ακοής, γεύσης και όσφρησης, ισορροπίας και αφής. Επίσης, ιδιαίτερα έντονα είναι και τα κοινωνικά προβλήματα που δυσκολεύουν την ζωή των ηλικιωμένων όπως τα οικονομικά (χαμηλή συνταξιοδότηση και αύξηση φαρμακευτικών αναγκών λόγω των προβλημάτων υγείας), προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας καθώς και προβλήματα ψυχολογικής φύσεως όπως αίσθημα μοναξιάς και περιθωριοποίησης.
Στο πρώτο μήνα εφαρμογής του προγράμματος, ήρθαμε σε επαφή με όλα τα παραπάνω προβλήματα – επακόλουθα της γήρανσης, αγωνίες και φόβους που εκφράστηκαν, συναισθήματα που βγήκαν στην επιφάνεια, ανάγκη για επικοινωνία και αποδοχή. Οι ανάγκες αυτές μας ωθούν στο να προσπαθούμε σε κάθε μας συνάντηση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε πως το δικό μας έργο διευκολύνθηκε σημαντικά από την άψογη συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι στάθηκαν και στέκονται μέχρι σήμερα αρωγοί στην προσπάθεια μας.
Εγγυόμαστε για την αποτελεσματικότερη παροχή των υπηρεσιών μας.
Είμαστε στην διάθεση όσων επιθυμούν να ενταχθούν στο μητρώο ωφελουμένων του προγράμματος στήριξης υπερηλίκων και ευπαθών ομάδων.
Υπενθυμίζουμε ότι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν:
·       -  Στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου πάνω από τον παιδικό σταθμό του Αστακού κατά τις πρωινές ώρες                                         (Τηλ. Επικ. 26460-41482)
·        - Κατόπιν επικοινωνίας με τους κατά τόπους προέδρους των κοινοτήτων
·          Ηλεκτρονικά στο e-mail: koinofelisxiromerou@gmail.com

  
                                                                                                                                                                                       2/08/2017 
Νικολοπούλου Ειρήνη
Κοινωνική Λειτουργός - Συντονίστρια Προγράμματος

0 σχόλια:

Ολα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.