Αστακός: Αλιεύτηκε καρχαρίας προσκυνητής (σαπουνάς).

Έναν «καρχαρία – προσκυνητή (basking shark) ή «σαπουνά» μήκους 3,5 με 4 μέτρα  έπιασε στα δίχτυα του αλιευτικό σκάφος στα νερά του Ιονίου πελάγους και το θέαμα ήταν εντυπωσιακό χθες το βράδυ στο λιμάνι του Αστακού.
Να πούμε ότι   το συγκεκριμένο είδος  καρχαρία  «δεν διαθέτει δόντια, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του σώματός του το καταλαμβάνει το συκώτι του, από το οποίο εξάγεται το μουρουνόλαδο».

Ο   cetorhinus maximus, εδώ και καιρό είναι εμπορικά σημαντικό ψάρι, ως πηγή τροφής, λαδιού από το συκώτι, πτερυγίων καρχαρία και ζωοτροφής. Η υπερεκμετάλλευση έχει μειώσει τους πληθυσμούς του σε σημείο που ορισμένοι να έχουν προφανώς εξαφανιστεί και άλλοι να χρειάζονται προστασία.
  Το είδος τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν και μικρά ψάρια και απαντάται σε θερμά νερά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «προσκυνητής» είναι εγγεγραμμένος στον κόκκινο κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ως «απειλούμενο» είδος.

Τις φωτογραφίες μας τις έστειλε φίλος του blog.


2 σχόλια:

 1. Εξαβράγχιος καρχαρίας (Hexanchus griseus) είναι και όχι Σαπουνάς (Cetorhinus maximus)

  Ο οποίος προστατεύεται από το ΠΔ 67/1981 και την Εγκύκλιος ΥΠΕΚΑ 127703/602/18-02-2013.
  http://www.biodiversitygr.org/shark-species.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τώρα τι να κάνουν οι άνθρωποι, αφού προστατεύεται? Να τον ξαναστείλουν πίσω? Θα εγκληθούν για την παράβασή τους, άθελά τους να τον συλλάβουν?

   Διαγραφή

Ολα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.