Σήμερον τα Φώτα........στον Μύτικα

  • στις Κυριακή, Ιανουαρίου 07, 2018 -
  • 0 σχόλια


  Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης 


Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν και εφέτος τα Θεοφάνεια στον Μύτικα.Πολυπληθές το εκκλησίασμα παρακολούθησσε τη Θεία Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Τα Θεοφάνεια είναι η αρχαιότερη ακίνητη Δεσποτική εορτή, που εορτάζεται από όλο τον χριστιανικό κόσμο στις  6 Ιανουαρίου.Την ημέρα αυτή εορτάζουμε τη Βάπτιση του Κυρίου από τον Πρόδρομο Ιωάννη, την οποία μαρτυρούν και οι 4 Ευαγγελισταί.Λέγετασι η εορτή  Θεοφάνεια γιατί την ώρα που εβαπτίζετο ο Χριστός, έχουμε οπτική  φανέρωση ολοκλήρου της Αγίας Τριάδος.

Ο Υιός και Λόγος του Θεού ο ενανθρωπήσας Χριστός, βαπτίζεται στον Ιορδάνη ποταμό.Η φωνή του Θεού Πατέρα ακούεται από τον ουρανό και βεβαιώνει ότι αυτός είναι ο Υιός του ο αγαπητός.Το Πανάγιον Πνεύμα “εν είδει περιστεράς” κατεβαίνει επάνω στον Ιησού  που βαπτίζεται.Και όπως το Άγιον Πνεύμα κατά τη δημιουργία “επεφέρετο επάνω του ύδατος” και ανάδειξε τη ζωή, έτσι και τώρα στη Βάπτιση υπερίπταται επάνω των Ιορδανίων υδάτων και χαρίζει τη δεύτερη αναγέννηση του ανθρώπου και ολοκλήρου της κτίσεως.

Κατάπληκτους μας αφήνει η απαραμίλλου κάλλους πλουσιωτάτη υμνογραφία της εορτής.Περιλαμβάνει τους λαμπροτερους ύμνους των πιο μεγάλων μελωδών μας.

Ο παπα-Γιώργης και οι ιεροψάλτες Νίκος Μπάκας και ο Γιώργος Καραβιάς με τα μελίσματά τους απέδωσαν με θαυμαστό και δεξιοτεχνικό τρόπο τα  τροπάρια, αναγνώσματα,ευχές και το απολυτίκιο.

“Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε,η της Τριάδος εφανερώθης προσκύνησις.Του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι,αγαπητόν σε Υιόν  ονομάζουσα.Και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς εβεβαίου του Λόγου το ασφαλές.Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός και τον κόσμο φωτίσας,δόξά σοι”.

“Φως εκ φωτός,έλαμψε τω κόσμω,Χριστός ο Θεός ημών ο επιφανείς Θεός.

Τούτον λαοί προσκυνήσωμεν”.

Τα Θεοφάνεια λέγονται και Φώτα,γιατί κατά την ημέρα αυτή βαπτίζονταν ομαδικά όσοι  ήταν έτοιμοι για το Φώτισμα(=Βάπτισμα).Οι νεοφώτιστοι φορούσαν λευκά ρούχα,κρατούσαν άσπρες λαμπάδες, καθώς και όλοι οι συγγενείς και φίλοι τους και έτσι δημιουργόταν μια ατμόσφαιρα γεμάτη φως και χαρά.

Μετά τη λειτουργία τελέστηκε η ακολουθία του Μέγα Αγιασμού και στη συνέχεια έγινε η κατάδυση του Σταυρού στη θάλασσα.Το νερό αγιάζεται και γίνεται ένα μέσο για να έλθει η χάρη και ευλογία του Θεού στους ανθρώπους  και στα αντικείμενα που ραντίζονται με το αγιασμένο νερό.

“Σήμερον τα του Ιορδάνου νάματα εις ιάματα μεταποιείται τη του Κυρίου παρουσίοα.Σήμερον ρείθροις μυστικοίς, πάσα η κτίσις αρδεύεται... Μέγας ει, Κύριε, και θαυμαστά τα έργα σου” (ευχή Αγ.Σωφρονίου).

Τον Σταυρό έπιασε ο “μετρ του είδους” Νίκος Καρδής. Έτερος βουτηχτής ήταν ο Παρασκευάς Παπανικόλας.Και φέτος τηρήθηκε το έθιμο του εμβαπτίσματος των πορτοκαλιών.

Τα Φώτα ας γίνουν η αφετηρία να περάσουμε από τη ρευστότητα και ρυπαρότητα του παρόντος βίου  στον ανακαινισμό του έσω μας, αφού το Βάπτισμα του Κυρίου προτυπώνει το δικό μας βάπτισμα, το μπόλιασμα μας στο σώμα του Χριστού.Το αγιασμένο νερό των Θεοφανίων να γίνει “ύδωρ αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον”.

Και του χρόνου!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
0 σχόλια:

Ολα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.