Με την μέθοδο της συνενοχής...

 • στις Τετάρτη, Νοεμβρίου 12, 2014 -
 • 6 σχόλια
 


Είναι ορισμένες  φορές που ξεκινάς να γράψεις κάτι και  ξαφνικά μετά από μερικές λέξεις σταματάς…Σηκώνεις τα  ιδρωμένα χέρια σου από το πληκτρολόγιο και μένεις ακίνητος σαν άγαλμα  για μερικά δευτερόλεπτα ή ακόμη και λεπτά. Το μυαλό σου θολώνει. Εικόνες, σκέψεις γεγονότα «σκοτώνονται» μεταξύ τους για την κυριαρχία…

Να υποστηρίξεις ποιον και γιατί ;


Όλα σου φαίνονται ίδια. Άνθρωποι, μάσκες, λέξεις, ενέργειες και ειρωνεία. Ναι, και η ειρωνεία του πραγμάτων επαναλαμβάνεται σαν κακόγουστο αστείο .

Είχα ακούσει κάποτε  ότι οι κυβερνώντες (σε κάθε επίπεδο)   στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την μέθοδο της συνενοχής για να  επιβιώσουν.

Τι είναι η θεωρία της συνενοχής;;  Αυτή η μικρή σχεδόν απειλητική φράση  που άλλοι στην λένε φωναχτά και άλλοι ψιθυριστά στο αυτί« Μην μιλάς  γιατί ξέρουμε και για σένα». Σχεδόν σαν δαμόκλειος σπάθη κρέμεται από πάνω σου. «Μην μιλάς…..»

Και για να το εξηγήσω καλύτερα. Αν προσπαθήσεις να αντιδράσεις γιατί κάποιος συμπολίτης μας πχ, καταπάτησε  τον αιγιαλό για να χτίσει το αυθαίρετο του  θα υπάρξει και ο αντίλογος «Έλα μωρέ και σένα ο πατέρας σου δεν πήρε παράνομη επιδότηση;» ή  μπορεί να είναι ο ξάδερφος που διορίστηκε με μέσον στο δημόσιο, ή ο αδερφός σου που μπορεί να έκανε παράνομα φροντιστήρια ή ακόμη ο παππούς σου που κάποτε έχτισε αυθαίρετα ένα δωμάτιο.. και πάει λέγοντας.

 Χιλιάδες περιπτώσεις συν-ενοχής  για να υπάρξει στο τέλος το «όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε», «όλοι έχουν λερωμένη την φωλιά τους» και τέλος καταλήγουμε στο μηδενιστικό  « όλοι το ίδιο είναι..»  

Τάσο χρόνια επενδύουν στην συνενοχή και το φόβο. Αφήνουν λοιπόν το παραθυράκι ανοιχτό και αν κάποιος μπει από εκεί, είτε από ανάγκη, είτε επειδή το «σύστημα έτσι είναι» για να βολευτεί αμέσως του κολλάνε την ταμπέλα της συνενοχής και όχι μόνο σ ’αυτόν αλλά και σε όλο του το περιβάλλον.

Τόσα χρόνια χτίσαμε τοίχους συνενοχής. Λυπάμαι μόνο τα νέα παιδιά  που ξεκινάνε   με όνειρα και χωρίς ταμπέλες και σίγουρα θα απογοητευθούν ……

Βασίλης Πολύζος  


6 σχόλια:

 1. υπάρχουν και αβόλευτοι βασίλη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο Βασίλη. Έτσι είναι. Ας αναρωτηθούμε όμως πόσες φορές κι εμείς οι ίδιοι συμβάλαμε σε αυτή τη συνομωσία και ας φροντίσουμε να μην το επαναλάβουμε. Θυμάμαι τη μακαρίτισα τη βάβω μου που μου έλεγε να πιστεύω τα μισα από αυτά που βλέπω και τίποτα από αυτά που ακούω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ara exoyne oloi efthini symfono me ton kyrio lytra.
  giannis k.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. o καθένας ας επιλέξει την στάση του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αθώα τα παραδείγματα που αναφέρεις Βασίλη. Είναι σοβαρά σοβαρότατα παραπτώματα και προπάντων ηθικής φύσεως. Όλοι μας μένουμε σε μικρή κοινωνίας και εννοείται ότι μας βγάζουν το μάτι συμπεριφορές "απλής συνενοχής". Όσο για τη νέα γενιά οφείλω να διαπιστώσω πως δεν είναι και τόσο αθώα για να λυπάμαι για το μέλλον της. Λυπάμαι για κάποια παιδιά απο τη νέα γενιά που θα είναι αναγκασμένα να επιβιώσουν με τούς υπόλοιπους "απλούς συνένοχους". Για δες πως γέμισαν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών με "νέα, άφθαρτα και αυτοδημιούργητα" πρόσωπα, σε συνδυασμούς παλαιάς κοπής, στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Νέα γενιά για γέλια. Που μας έβγαζε ένα δεκάρικο λόγο και πήρε και ρέστα από εικοσάρικο. Κατά μάνα κατά κύρη κατά γιό και θυγατέρα λέει μια παροιμία. Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ολα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.