Ο φόβος μη χάσεις το τι συμβαίνει

 • στις Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 -
 • 1 σχόλια
 http://www.thessalonikiartsandculture.gr/media/k2/items/cache/8f0b5dca955f577f94d9c7bb13c4fc33_XL.jpg

Το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας, το ζούμε στο σπίτι μας, το συζητάμε στις συντροφιές μας.
Άνθρωποι που αναζητούν καθημερινά σημεία σύνδεσης με τον κόσμο των κοινωνικών δικτύων, των social media όπως λέγονται διεθνώς, προκειμένου να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούν, να υπάρξουν ίσως, με έναν άλλο τρόπο, ηλεκτρονικό, εθιστικό, που μελετάται ήδη – ως προς τα χαρακτηριστικά και τις συνέπειές του – από την επιστημονική κοινότητα.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μικρή ταινία με τίτλο “The Social Media Generation”, που δημιούργησε ο Shoukei Tam, αφηγείται με έξυπνο τρόπο την εξάρτηση του δυτικού κόσμου από τα social media.

Πρόκειται για ένα animation μικρού μήκους που βασίζεται στο ομώνυμο κόμικ του Μarc Μarοn και επικεντρώνεται στο πώς η νέα γενιά ζει μια δεύτερη ζωή στην ψηφιακή πραγματικότητα σε βαθμό που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την «cyber ταυτότητα» της.

FoMO: Fear Of Missing Out. Το σύνδρομο των social media

Την ίδια ώρα σε όλο τον πλανήτη, το ακρώνυμο FoMO φαίνεται πως μεταδίδεται όλο και περισσότερο από στόμα σε στόμα ή πιο σωστά από iphone σε ipad και πάει λέγοντας, ενώ αποτελεί το σύνδρομο της νέας, ψηφιακής εποχής.

Ο ορισμός των New York times, «Ο φόβος μη χάσεις το τι συμβαίνει», είναι εύστοχος και συνάμα τρομακτικός.

Συγκεκριμένα, ως «FoMO» χαρακτηρίζεται από τους ψυχολόγους ως το σύνδρομο κατά το οποίο ο χρήστης κατακλύζεται από τον φόβο μήπως χάσει κάτι ενδιαφέρον που κάνουν οι άλλοι και για το λόγο αυτό παραμένει συνεχώς συνδεδεμένος.

Ο Dr Andy Przybylski του πανεπιστημίου του Essex, επισημαίνει πως το φαινόμενο του FoMO δεν είναι κάτι νέο αλλά η σύγχρονη τεχνολογία και τα social media μας προσφέρουν ένα «παράθυρο» στις ζωές των άλλων με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει ποτέ άλλοτε.

                                                                                                                                                                       

1 σχόλιο:

 1. Τα σημαντικότερα γεγονοτα ετσι κι' αλλιώς τα μαθαινουμε,
  λιγο απο τις ειδησεις το βραδυ, όπως κι' απο στομα σε στομα ερχονται στ' αυτιά μας διαφορα γεγονοτα, αντε κι' απο καμιά ματιά που ρίχνουμε στην " Ξηρομεριτικη Ματιά " και σε καμιά εφημεριδα.
  δέν χρειάζεται να "κυνηγάμε" τις ειδήσεις όλες και οτι συμβαινει σ' αυτον τον χαωδη κόσμο που ετυχε να ζουμε.
  ας σκύψουμε πιο πολύ στον εαυτό μας και ο καθενας μας.
  Περισσότερα θα μάθουμε.  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ολα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευτούν.